Kundkorg

Materialet

Kan man då plocka upp första bästa pinne och börja tälja? Riktigt så enkelt är det inte. Det finns en del saker som kan vara bra att känna till innan man ger sig ut efter ämnen eller börjar tälja på en träbit från Täljogram.

Varje träd är unikt och det är stor skillnad inte bara mellan olika arter utan också individer inom samma träslag. Särskild erfarenhet och kunskap krävs för att kunna bedöma och läsa av ett träds möjligheter utifrån dess utseende. Oftast är man ute efter ett kvistfritt och rakvuxet ämne som är enkelt att bearbeta med enkla handverktyg.

I Sverige är björk är ett av det vanligaste träslagen att slöjda i och det träslag vi i Täljogram använder oss av allra mest. Detta för att det är relativt enkelt att bearbeta i färskt tillstånd och blir hårt och hållbart när det torkat, samt att det är Sveriges vanligaste lövträd. Olika träslag erbjuder olika möjligheter och egenskaper vilket gör att det inte går att säga vilket träslag som är bäst. Vilket träslag du använder beror på vad du ska tälja och vad du har tillgång till.

 

Varför färskt?

Färskt trä innehåller mycket vatten vilket ger en följsam och härlig täljupplevelse. När träet torkar ändras egenskaperna, veden blir hårdare och täljningen mer mödosam. Det är anledningen till att man vill tälja så mycket som möjligt medan träet fortfarande är färskt och innehåller mycket vatten.

Med detta sagt får man till den finaste täljda ytan när träet fått torka, det är därför man vill lämna lite täljning tills träet har torkat. Det vi kallar rentäljning.

 

Täljograms Vakuumpackade Trä

Majoriteten av träden Täljogram använder är från vår egen skog i Nyåker och det överlägset mest använda träslaget är björk. Genom att vakuumpacka träbitarna kort efter att trädet fällts och träet fortfarande är färskt kan vi bevara det som gör täljningen roligare.

Hur länge beror på hur det vakuumpackade träet hanteras och bevaras. Ju kallare de förvaras desto längre håller det. Förpackningarna är känsliga för slag och stötar, vilka kan få vakuumet att släppa. En fryst vakuumpackad träbit kan hålla sig färsk i flera år.

Träbitarna vi erbjuder är förberedda för att underlätta att komma igång med täljningen direkt. Ofta räcker det med att endast ha en kniv till hands, men skedkniv, såg och yxa är mycket användbara verktyg att ha i sin verktygslåda.

Vi erbjuder två olika trä-kvalitetsnivåer, Prima och Andrahand. Man ska komma ihåg att trä är ett naturmaterial och ingen träbit är den andra lik, därför kommer utseende och upplevelse att kunna variera från en träbit till en annan.

 

Vårt trä

I våra träbitar eftersträvar vi så rakvuxet trä som möjligt utan kvist och märg (trädets kärna). Det ger en träbit som är lätt att bearbeta med skärande verktyg. Träbitarna är utformade med tilltaget övermått, så att du som täljer har möjlighet att lära känna träet och sätta din egen form på det tilltänkta föremålet. Detta övermått gör att det kan förekomma mindre kvistar eller näver/bark i träbitarnas ytterkanter, detta täljs enkelt bort i början av täljprocessen och påverkar inte den tänkta slutformen.

 

Andrahand

För att minska spillet och ta vara på så mycket material från varje träd vi fäller erbjuder vi också träbitar av sämre kvalitet än våra ordinarie träbitar. Andrahands sorterade träbitar innehåller en större variation i storlek, fler kvistar och defekter får förekomma. Täljningen blir mer utmanande och du får anpassa dig efter träbiten, men det går att få till fina föremål även av dessa träbitar.

 

Reklamation - Vad gäller?

 

Vakuumet

Det ska vara intakt när det kommer till dig som kund. Efter det lämnas ingen garanti på hur länge vakuumet håller då detta i stor utsträckning beror på vidare hantering. Ska du inte tälja din bit inom de närmsta dagarna rekommenderar vi förvaring i frys annars är kylskåpet ett bra alternativ.

 

Mögel

Det kan uppstå på grund av temperaturen i relation till vakuumet och träets egenskaper. Mindre grönaktiga prickar kan förekomma på träbitens yta på grund av kvarvarande sågspån från tillverkningsprocessen. Detta är mycket ytligt och är inte grund till reklamation, det täljs bort i början av täljningen.

Ett större mögelangrepp ska däremot inte förekomma när träet når dig som kund. Dock kan det uppstå på grund av den vidare hantering, så hantera alltid ditt vakuumpackade trä med försiktighet och förvara det alltid kylt, gärna fryst.

 

Lukt

Det kan förekomma när du öppnar förpackningen men försvinner med tiden och påverkar inte slutresultatet eller kvaliteten på din träbit eller ditt färdiga föremål.

 

Formen

Detta bedöms noga av oss innan vi vakuumpackar våra träbitar. Trä är ett naturmaterial vilket gör att träbiten du får kan skilja sig från bilderna i vår webbshop. Här ovanför kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig för kvalitet för respektive träbitar.

 

Hantering & Förvaring

Din träbit är en färskvara och bör förvaras kyld för bästa hållbarhet. Ska du tälja inom några dagar kan du förvara ditt vakuumpackade trä i kylskåpet. Ska du vänta längre än så är frysen det bästa alternativet.

Morakniv

Sedan starten har Täljogram samarbetat med Morakniv. Genom tiderna har det funnits 15 stycken knivtillverkande företag i Mora, idag är Morakniv med sina varumärken det enda som lever kvar.

Kalthoff

Vi har verkligen längtat efter Julias första täljyxa och är mycket glada att ha den i vårt sortiment. Yxan är utvecklad med hjälp av bland annat duktiga slöjdaren Beth Moen, och oj vad bra den blev!  Julia berättar mer om sin filosofi här på sin hemsida.

Gränsfors bruk

I byn Gränsfors i norra Hälsingland  har det tillverkats handsmidda yxor i över 100 år. Vi är glada att jobba med dem och erbjuda våra kunder yxors som slöjdare använt och uppskattat i generationer. Läs gärna mer på deras hemsida här!

Dianova Lapstone

Tänk att ett av värdens bästa diamantbrynen tillverkas i Västerbotten! Kul tyckte vi och ett telefonsamtal senare har vi två olika modeller i våran shop. Här på deras hemsida visar dem hur du använder deras brynen.

Wermlands Linkompani

Vi blev glada när vi hittade Wermlands Linkompani via ett inlägg på Instagram och ännu gladare när de villa samarbeta med oss. Numera hittar ni deras sköna linolja både i alla våra kit och till försäljning på flaska i vår shop.